Friday, 25 September 2015

My IVF journey - FET day

Assalammualaikum wbt.

Harini dah 7dp5dt bermaksud 7 days past 5 embryo day transfer.

Actually FET berlaku pada 18/9/2015, iaitu jumaat lepas. Khamis pagi sehari sblm fet tu, msj doc tnye psl level progesterone. Alhamdulillah level low sesuai utk fet. But sebab embryo baru thaw pg tu, so better fet esok. So, jumaat pagi tu kol 7.30 pagi da kat admission kaunter. Naik wad dpt bilik same time OPU, nurse situ pun da kenal sy, hehe.. Lepas amik blood pressure semua, kami turun bwh g mkn nasi lemak kegemaran kat kedai ma'cik. Then singgah MBG beli air avocado..sedap!

Kol 9 naik wad balik, tuka baju OT, g toilet kosongkn bladder n start minum air semula. Punyalah cuak minum smpai 1L air, huhu. Dlm kol 9.45 pg tu nurse da dtg nk bwk g masuk OT. Husband g tuka baju OT since die bole masuk sepanjang fet tu. kol 10 cmtu da rase nk terkucil sgt2, tu la byk sgt minum air haha.. Doc dtg dlm kol 10.30 pg. bygkn lame betul thn kencing huaaaa...

Masuk ot, doctor panggil utk tgk embryos kat screen dgn embryologist. Alhamdulillah 2 hatching blastocytes cantik sgt kat screen. Embryologist gredkan 3AB xsilap. Lepas tgk mulakan proses fet. Masa tu bukan takut sakit kena masuk alat kat bawah tp more pd nk terkucil sgt haha. Bila scan tgk mmg betul bladder sgt penuh huhu..tp fet bole je proceed. Dlm 10 mins cmtu, doc mintk baca bismillah n masukkan 2 blastocytes tu. then doc masukkn tiub lepaskn air kencing n baru legaaaaaa...hahaha

Lepas tu nurse xbg bgn lg..lps setgh jam dlm ot, katil sy pun smpai, nurse angkat naik atas katil n tolak ke bilik. Xboleh bgn sejam. Tp lps setgh jam rase nk kencing lg..aduiyaiii..tp thn jgk smpai sejam terus meluru ke tandas. Doc mintk kami admit sehari utk bedrest n kurangkan aktiviti bgn.

Fet tak bius sebab xsakit, cuma seksa thn kencing je la.

2dp5dt
Simptom perut or bhgian rahim mcm ade jarum cucuk2. Perut mmg cramp mcm nk period tp xla teruk sgt..but the cucuk2 things is new which i nvr felt before.

3dp5dt
Cucuk2 simptom masih ade especially bile berehat n baring.

4dp5dt
Time ni da kami balik kg kat desaru. Cucuk2 da xde

5dp5dt.
Kami gatal2 wat upt kol 5 ptg, and hasilnya BFN la huhu..time ni frust sikit tp sedapkan hati sbb amik timing ptg kan.

6dp5dt
Bgn pg2 wat upt lg skali, another BFN. Pg ni pg raya, terus xde mood..huhu..risau sbb baca ramai je da dpt bfp time ni. But bila gugel2, ade yg kate fet ni Hcg level mmg lower than natural pregnancy, so kena tunggu sekurang2nya 10dp5dt, which is my beta date this coming monday, 28/9/15.

7dp5dt
Ops lupe bgtau, sepanjang ni sy solat duduk je, but harini da start solat mcm biasa. Ubat insert seperti biasa iaitu femoston kuning 3 kali sehari dan crinone 1 kali sehari.

 Td selongkar2 kotak lame jumpe another upt clearblue digital..selama ni cek pkai upt rm4 shj..hurm..husband kate cek je la esok. Ape2 pun mmg kena redha, semua da tertulis kat arash dah rezeki kita. Ye btul tu. so, esok fmu inshaAllah..moga Allah perkenankan doa kami dan jadikan kami insan yg bersyukur. Amin aminnn..

Mohon doa semua kwn2 k.

9 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Asma!! Allah..Blur betul. Salah taip sebab jarang guna term tu!! InshaAllah akak doakan asma dapat BFP.

    ReplyDelete
  3. Amin3..semoga berjaya dan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..doa banyak2..semoga Allah makbulkan..Amin..

    ReplyDelete